Zakonodajna veja oblasti

Domov  Nazaj  Naprej

Prenormiranje družbe

 

 

Število zakonov, pravilnikov in sprememb le-teh je postalo astronomsko veliko. Slovenski pravni sistem je postal moten ribnik, v katerem pa se krasno znajde elita s sposobnimi in dragimi odvetniškimi ekipami. Dejstvo je, da je prav preveliko število zakonov in sprememb znak slabe zakonodaje. Vse preveč zakonskih določil je v kontradikciji, zakoni so luknjasti, nekatere kršitve so kaznovane drakonsko, druge pa sploh ne.

 

Praktično vsaka vlada uvede spremembe zakonodaje, ki povzroči zmedo v gospodarstvu in med ljudmi, dobiček pa imajo predvsem svetovalci in organizatorji seminarjev ter posvetov. Novi zakoni pa običajno prinesejo nove nedoslednosti, po domače "luknje". Najprej jih seveda izkoristijo elite, ki obdane s pravnimi svetovalci natančno ocenijo, ali si lahko privoščijo hojo po robu zakona. Skoraj zanesljivo pa je bilo precej "lukenj" tudi namenoma vgrajeno v zakone, da so jih izkoristile elite za svoje bogatenje.

 

Poleg tega so procesni, predkazenski in kazenski postopki, pravila javnih razpisov, postopki v urejanju prostora, inšpekcijski in podobni postopki tako zakomplicirani, da elita vsako pobudo z neprave strani zdrobi v kolesju birokracije.

 

Dodatno zmedo vnašajo nekatere relativno nove institucije, kot sta Varuh človekovih pravic in Informacijski pooblaščenec, ki jih znajo elite ob pravem trenutku izkoristiti v svoje namene.