Slovenski značaj

Domov  Nazaj  Naprej

Slovenski narodni značaj ima nekaj posebnosti, ki dodatno olajšujejo manipuliranje s strani elit. Za ponazoritev bomo opisali nekaj lastnosti, ki olajšujejo vedno vnovično izbiro akterjev v politiki, ki so preverjeno neprimerni (bleferji, lažnivci, grabežljivci, nesposobneži), z eno besedo škodljivi. Seveda imamo Slovenci tudi veliko pozitivnih lastnosti v našem narodnem značaju, vendar politični manipulatorji izkoriščajo predvsem naslednje negativne lastnosti:

 

Zaplankanost je žal realnost. Povprečen Slovenec nerad vloži kakršenkoli napor, da bi si razširil obzorje ali znanje. Še vedno podcenjuje bivšo Jugo in "čehe", klanja pa se zahodu in evropskim domislicam. Glavni vir njegovih informacij so razne novice in žurnali ter dnevnika na obeh glavnih televizijah. Sicer opazi, da se Evropi prav nič ne približuje, morda celo opazi, da nas "vzhodnjaki" prehitevajo po levi in desni, vendar ne bo vložil nikakršnega intelektualnega napora, da bi poskusil razumeti situacijo.

 

Trma je lahko tako vrlina kot slabost. Slovenci prav radi tekmujemo med seboj, kdo ima bolj prav, neglede na posledice. Kadar je vključena javnost, se ta lastnost še potencira. Ko se povprečni Slovenec opredeli, bo trmasto vztrajal pri svojem mnenju in bo lastno napako skrajno nerad priznal. Na ta način se izgublja mnogo dragocenega časa in energije.

 

Zavist klenemu Slovencu in Slovenki v hipu izključi višje centre v možganih, preostanejo pa samo primitvni čustveni odzivi. Žal je pri precejšnjem delu populacije tako stanje permanentno, zato ni v stanju racionalno razmišljati. Ker smo pretežno materialisti, sosedom seveda ne zavidamo nematerialnega bogastva, na primer pridnosti, sposobnosti in izobrazbe, pač pa takoj opazimo novi avto ali dopust na Karibih. Ker morda sami nismo tako pridni, sposobni in izobraženi, bomo podprli vsakega politika, ki bo podpihoval našo zavist. To, da je ta politik še neprimerno bogatejši od soseda, našega zavistneža ne moti, ker tega ne vidi neposredno ("daleč od oči, daleč od srca").

 

Samospoštovanje je lastnost, ki nam je zelo primanjkuje. Lastno znanje in sposobnosti podcenjujemo, tujce pa precenjujemo in nekritično občudujemo, čeprav z njimi v novejšem času nimamo preveč dobrih izkušenj. V zvezi s tem moramo omeniti tudi nacionalno zavest, ki jo je poosamosvojitvena liberalna elita sistematično zanemarjala in celo zavirala. Posledica tega je, da se povprečen državljan sramuje izražati nacionalna in domovinska čustva.

 

Pred vsakimi volitvami politične elite na prefinjen način izkoriščajo tudi lastnosti slovenskega značaja. V predvolilnih aktivnostih se običajno ne načenjajo velike in pomembne teme, kjer bi bilo potrebno razmišljanje, pač pa se cilja predvsem na čustva in podzavestno dojemanje volilcev.