Pomanjkanje demokratičnih izkušenj

Domov  Nazaj  Naprej

V povprečni populaciji se dojemanje države kot sistema in izkušnje v zvezi s tem pridobijo v času življenja vsaj dveh generacij (se pravi približno 50 let). Torej 50 let traja, da zna povprečen volilec prepoznati in oceniti lastnosti političnih voditeljev, znati vsaj približno brati med vrsticami in prepoznati očitna pretiravanja v obljubah. Politika, ki bi na primer v Sloveniji ob zadnjih volitvah obljubil 1000€ minimalne plače, bi moralo volilno telo brez težav prepoznati kot neverostojnega.

 

Skoraj vsa trenutno aktivna generacija v času osamosvajanja ni imela praktično nobenih izkušenj z demokratično ureditvijo države in tržnim gospodarstvom. Vse kar smo poznali je bilo samoupravljanje in politična elita, ki so jo določali drugi, mi pa smo jo samo potrjevali na volitvah. Globoko v zavesti povprečnega državljana je bila vsajena zavest, da se politično ne izpostavlja, za povračilo pa mu država jamči kar dobro socialno varnost in vsaj znosen družbeno-politični sistem. Ta sistem je bil za večino ljudi enostavno "udoben". Izreka, da "v socializmu podpovprečni uživajo, povprečnim je dolgčas, nadpovprečni pa trpijo", je bila popolnoma upravičena.

 

Pomanjkanje političnih izkušenj je v povezavi s slovenskim nacionalnim značejem izjemno ugodno okolje za rotacijo in reprodukcijo elit in interesnih skupin. Tako se je demokratični sistem sfižil v sistem. ki služi ohranitvi in reprodukciji politične elite.