Izvršna veja oblasti

Domov  Nazaj  Naprej

Demontaža tožilstva in policije

 

Tožilstvo in policija sta namenjena zaznavanju in pregonu kaznivih dejanj. Brez tožilstva je družba slepa, brez policije pa brezzoba. Modernizaciji in napredku družbe bi morala slediti tudi tožilstvo in policija, vendar se to ni zgodilo. Slabo motivirani in usposobljeni tožilci niso kos dobro plačanim in usposobljenim odvetnikom elit. V pregon zahtevnejših zadev je običajno vpleteno toliko ljudi in postopkov, da se skoraj vedno najde nedoslednost, zaradi katere obtožnica ne pride pred sodišče. Kadar pa je obtožnica neoporečna, pa elitni odvetniki zaradi slabe zakonodaje relativno enostavno dosežejo oprostitev. Seveda taka situacija demotivira tožilce, ki se pri kaznivih dejanjih s področja gospodarskega in organiziranega kriminala zganejo šele na namig elite.

 

Rahlo upanje je sicer vzbudilo organiziranje Skupine tožilcev za posebne zadeve in organiziranega kriminala ter Protikorupcijske komisije, vendar so uspehi (zaenkrat) zelo pičli ali nikakršni.

 

Najbolj je v vseh teh letih nazadovala policija. V nekaj letih po osamosvojitvi je država upokojila praktično vse izkušene kadre v starosti nad 45 let, ki so jih nadomestili mladi policisti brez izkušenj. Dandanes je policija zbirokratizirana do konca, kadrovsko pa številčno in kvalitetno podhranjena. Današnja slovenska policija lahko preganja kurje tatove in popolnoma očitna kazniva dejanja z znanimi storilci, organiziranemu in gospodarskemu kriminalu pa ni kos. Iz nekaterih dejanj ali pa opustitev dejanj pa lahko sklepamo tudi na korupcijo v policijskih vrstah.